• palaute@autoharrastajat.fi
nokonzok      -

Työn alla juuri nyt

Niin sanottu autoasetus tullaan korvaamaan Trafin määräyksellä. Autoharrastajan näkökulmasta mielenkiintoisin osuus on nykyisen asetuksen liite 8, jossa määritellään teknisistä vaatimuksista sallitut poikkeukset. Nämä ovat ne säännöt, joiden nojalla EU:n ulkopuolelta tuodut autot saadaan kilpiin, lisäksi samoja helpotuksia voidaan käyttää muutoskatsastuksissa. Keskitymme pääasiassa tiettyjen hankalien käytäntöjen ja tarpeettomien todistusten karsimiseen. Aiheesta on käyty Trafin kanssa jo hyviä keskusteluita, projekti jatkuu kirjallisessa muodossa.

Trafi antoi 1.10.2015 voimaan tulleen uuden rakennemuutosmääräyksen, johon myös Autoharrastajat ry antoi oman lausuntonsa. Määräyksessä on edelleen paljon parannettavaa niin materiaalisen sisällön kuin selkeytensä puolesta. Julkaisimme ensi hätään määräyksen tulkintaohjeen, jossa epäselvimpiä kohtia pyöritään esittämään ymmärrettävämmässä muodossa. Jatkamme Trafin kanssa yhteydenpitoa saadaksemme enemmän em. lausunnossa esitettyjä tavoitteitamme läpi määräyksen seuraavissa versioissa. Tarkoitus on myös selkiyttää säädöstekniikkaa niin, että kaikki vaatimukset olisivat itse määräyksessä. Nyt esim. tiettyjä todistuksia edellytetään vain soveltamisohjeessa, ei itse määräyksessä.

Katsastusten osalta olemme yhteydessä eri katsastusorganisaatioihin perusteluiden parantamisen merkeissä. Eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen tuoreen ratkaisun mukaan katsastajien on noudatettava hallintolakia ja perusteltava ratkaisuna kirjallisesti lainkohtaviitteineen. Perusteluissa on ollut vakavia puutteita, jotka ovat johtaneet kyseenalaisiin ratkaisuihin. Yritämme tämän tiimoilta saada Trafin julkaisemaan teknisessä neuvonnassa antamansa tulkintaratkaisut, jotta linja käytäntö olisi yhtenäisempi eri katsastusasemilla. Trafilla on oma projektinsa tämän edistämiseksi, aiomme olla vaikuttamassa siihen, että asia etenisi myös tällä rintamalla mahdollisimman ripeästi.

 

Palautetta kuunnellaan edelleen mielellään, sitä voi lähettää osoitteeseen palaute@autoharrastajat.fi tai alla olevalla lomakkeella. Jos pidit lukemastasi ja haluat, että jatkossakin on syytä pitää harrastajien puolta, tue toimintaamme ja liity jäseneksi! Menikö joku pieleen tai pitäisikö linjaa muuttaa? Liity jäseneksi ja vaikuta!