• palaute@autoharrastajat.fi

E85-muunnokset helpottumassa

nokonzok      -

E85-muunnokset helpottumassa

Trafi on jo suunnittelemassa ensimmäisiä muutoksia vasta 1.10.2015 voimaan tulleeseen rakennemuutosmääräykseen. Tavoitteena on helpottaa E85-muunnosten tekemistä.

Vielä tällä hetkellä edellytetään automallikohtaista sarjaa, jolla muutos tehdään. Sarjasta on oltava valmistajan todistus, joka todistaa sarjan olevan soveltuva tietyssä automallissa käytettäväksi. Lisäksi asennuksen saa tehdä vain sarjan valmistajan valtuuttama asentaja ja autossa on oltava moottorinlämmitin. Muunnokset on sallittuja vain EURO 3 -päästöluokituksen omaaville tai sitä vanhemmille autoille.

Jatkossa muutoksen saisi ehdotuksen mukaan tehdä kaikkiin ennen 31.12.2006 rekisteröityihin autoihin. Valmista sarjaa, valtuutettua asentajaa tai moottorinlämmitintä ei enää edellytettäisi. Kriteereinä on, että auto täyttää katsastuksessa käytön aikaiset päästövaatimukset, moottorin vikavalo ei pala eikä OBD-järjestelmä anna vikakoodeja. Uudistus mahdollistaisi myös harrastajapiireissä suositut open source -tyyppiset etanolikonversiot.

Uudistus on erittäin tervetullut ja järkeistää käytäntöä huomattavasti. Tässä muodossa uusi määräys vastaa lähes sanatarkasti Autoharrastajien alkuperäiseen rakennemuutosmääräykseen antamaa lausuntoa. Näkemyksemme mukaan uudistus voisi koskea vieläkin tuoreempia automalleja, vaikka tämäkin ehdotus on tuntuva parannus aikaisempaan.

Määräysluonnoksen voit ladata tästä.
Perustelumuistion voit ladata tästä.

Tämä uudistus on myös oivallinen esimerkki siitä, että nyt kun Trafilla on mahdollisuus antaa määräyksiä itsenäisesti, ongelmallisiin seikkoihin voidaan ja myös puututaan ripeästi. Tämä avaa Autoharrastajien kaltaiselle yhdistykselle aivan uudenlaiset mahdollisuudet oikeasti vaikuttaa. Mitä enemmän meillä on jäseniä, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on toimia autoharrastajien äänenä niiden pöytien ääressä, joissa ratkaisuja tehdään. Liity mukaan joukkoomme!

Teemme tästä lausunnon Trafille vielä tämän kuun aikana. Jos haluat kommentoida tai esittää ajatuksia, voit olla yhteydessä sähköpostilla palaute@autoharrastajat.fi tai käyttää alla olevaa lomaketta.