• palaute@autoharrastajat.fi

Hallituksen esitys auto- ja ajoneuvoverojen muutoksista

nokonzok      -

Hallituksen esitys auto- ja ajoneuvoverojen muutoksista

Hallituksen esitys laiksi autovero- ja ajoneuvoverolakien muuttamisesta tuli eduskuntaan maanantaina. Se on pääpiirteissään sellainen kun julkisuuteen oli jo aikaisemmin kerrottu. Uusien pienipäästöisten autojen verot tulevat tulevat tippumaan maltillisesti vaiheittan hallituskauden aikana. Tätä kompensoimaan ajoneuvoveron perusosaa korotetaan 36,50 € vuodessa kaikilta autoilta.

Harrastajanäkökulmasta hyvä  uutinen on se, kolmansista maista tuotuja autoja käsitellään jatkossa samalla tavalla kuin EU- ja ETA-alueelta tuotuja autoja. Tällä hetkellähän esim. Japanista tai USA:sta tuotuihin autoihin ei tehdä ns. vertailulaskelmaa veron syrjimättömyyden varmistamiseksi. Tämä johtaa käytännössä poikkeuksetta suurempaan veroon kuin aihetta olisi.

Autoverolain uuden 8a §:n mukaisesti jatkossa kaikissa autoissa veron määrä on “se pienin määrä, joka autoveroa on jäljellä … samanlaisena pidettävässä Suomeen rekisteröidyssä ajoneuvossa”.  Tulkitsemme tämän niin, että veroprosenttina käytetään pienintä auton käyttöönottopäivän ja verotusajankohdan välillä käytössä ollut prosenttia.  Tämä on kenelle tahansa tuontiautoilijalle erittäin hyvä uutinen.

Hallituksen esityksen mukaan palautuksen liikaa maksetusta verosta saa hakemuksesta kaikki, joiden verotus on tehty 1.1.2012 jälkeen. Sen aikaisempiin verotuksiin ei ainakaan tällä haavaa puututa. Osa kolmansista maista auton tuoneista on kuitenkin jo saanut tullilta hylkäävän päätöksen valitukseensa. Olemme pyytäneet tullilta kommenttia miten näissä tapauksissa menetellään.

Autoverolain muutokset ovat siis autoharrastajan näkökulmasta positiivisia. Sen sijaan ajoneuvoveron jatkuva kasvu aiheuttaa harmaita hiuksia erityisesti sellaisille harrastajille, joilla on useampia autoja. Pyrimme etsimään tähän ratkaisuja joko joustavamman liikennekäytöstä poiston muodossa tai selvittämällä mahdollisuutta erilliseen harrasteajoneuvoluokkaan.

Kysymyksiä tai palautetta? Lähetä viestiä osoitteeseen palaute@autoharrastajat.fi tai käytä alla olevaa lomaketta.