• palaute@autoharrastajat.fi

Mietteitä hallitusohjelmasta

nokonzok      -

Mietteitä hallitusohjelmasta

Valtakuntaan on saatu uusi hallitus ja se on julkaissut “strategisen ohjelmansa”. Odotetusti kyyti on pääsääntöisesti kylmää, kenelle enemmän, kenelle vähemmän. Autoharrastajien mielenkiinto luonnollisesti kohdistuu  autoilun verotusta koskeviin kohtiin.

Verrattain yllättävää oli se, että hallitusohjelmassa ylipäätään otettiin kantaa autoverotukseen, uudistukset sen tiimoiltahan on perinteisesti tulleet “kuin varas yölllä”. Ajatuksena on ollut, että etukäteen suuremmin huutelematta vältetään markkinahäiriöt kun kansalaiset eivät jää panttaamaan auton hankintaansa veron alenemista odotellessa. Erikoista on, että nyt ilmoitettiin autoveron alentuvan, joskin hyvin maltillisesti, vaalikauden aikana perusteluina juurikin markkinahäiriöiden välttäminen. On vaikea nähdä, että näköpiirissä olevat halventuvat hinnat eivät vaikuttaisi auton ostoa harkitsevien ratkaisuihin. Toki tarkemmat yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa.

Autoveron alennusta paikkaamaan ilmoitettiin myös vuotuisen ajoneuvoveron nostamisesta. Kokonaisuutena kysymys on ajatuksesta, jossa autoilun verotusta siirretään hankinnasta käyttöön. Usemmille autoharrastajille tämä kehitys ei ole välttämättä mieleen, koska varsinkaan vanhemmissa autoissa varsinaisen autoveron osuus ei ole kovin suuri. Siksi tämä trendi käytännössä tarkoittaa harrastuksen kulujen kasvamista.

Oletuksemme on, että tämä suunta tulee jatkossa vain vahvistumaan. Tästä syystä näemme, että erityiselle harrasteajoneuvoluokalle olisi tilausta. Perusajatuksena olisi, että jollain tavalla rajoitettua vuotuista käyttöaikaa vastaan verotus olisi kevyempää, katsastus voitaisiin suorittaa vain esimerkiksi joka toinen vuosi, eikä autoa tarvitsisi erikseen poistaa liikennekäytöstä seisonta-ajaksi. Koska useimpia harrasteautoja oikeasti käytetään hyvin vähän, kevyemmät velvoitteet olisivat perusteltuja ja oikeudenmukaisia.

Autoharrastajat ry tulee laatimaan harrasteajoneuvoluokasta oman ehdotuksensa. Kerro meille mikä sinun mielestäsi olisi hyvä ratkaisu. Lähetä sähköpostia osoitteeseen palaute@autoharrastajat.fi tai kerro ajatukseksi alla olevalla lomakkeella.