• palaute@autoharrastajat.fi

Työmme alkaa kantamaan hedelmää!

nokonzok      -

Työmme alkaa kantamaan hedelmää!

Viimeisestä päivityksestä on aivan liian kauan aikaa. Onneksi hiljaisuuden voi rikkoa ainakin varovaisen positiivisilla uutisilla. Tänään järjestettiin Trafin vuosittainen säädösaiheinen sidosryhmäpäivä. Tarkoitus on viestittää yleisten linjojen lisäksi ajankohtaista tietoa virastossa työn alla olevista säädöksistä ja määräyksistä.

Kuten jo aikaa sitten kirjoitimme, autoharrastajia kiinnostaa pääasiassa liikenne- ja viestintäministeriön ns. autoasetuksen korvaava Trafin uusi ”automääräys” ja erityisesti sen liitteeksi tuleva lista, jossa määritellään pääsäännöstä sallitut poikkeukset. Nämä poikkeukset koskevat niin rekisteröinti- kuin muutoskatsastuksia. Asialla on siis merkitystä niin auton muilta mailta tuoville kuin rakentelijoillekin.

Varsinaiset muutossäädökset sallituista moottoritehoista yms. seikoista säädetään jo aikaisemmin käsitellyssä rakennemuutosmääräyksessä. Siltä osin nyt puheena oleva automääräys ei tuo muutoksia. Sen sijaan se tullee muuttamaan vaatimustenmukaisuuden osoittamisen tapoja. Toisin sanoen rekisteröinti- ja muutoskatsastuksessa edellytettävästä lappurumbasta saattaa jatkossa tulla kevyempi.

Keskeisimmät vaatimuksemme ovat olleet vaatimustenmukaisuustodistuksista luopuminen USA-, Kanada- ja Japanin-tuontien osalta, JDM-autojen paikkalukuhölmöilyn lopettaminen ja tuontiautojen valomääräysten järkevöittäminen. Tämän päivän keskustelujen johtopäätös on, että Trafissa ilmeisen tosissaan pohditaan kaikkien näiden seikkojen toteuttamista! Jonkinlaista viraston sisäistä keskustelua asian tiimoilta vielä on, jonka johdosta paikan päällä esitettyjen näkemysten tueksi asianmukaisille viranomaisille on toimitettu kirjallista lisämateriaalia.

Tulevassa kuun vaihteessa pitäisi tämän hetken tietojen mukaan tulla lausunnolle Trafin ehdotus uudeksi automääräykseksi liitteineen. Siinä vaiheessa tiedetään tarkemmin missä asian kanssa mennään. Luonnollisesti yhdistys antaa erikseen lausunnon määräysehdotukseen.

Kokemus on opettanut, että liikaa ei kannata etukäteen innostua. Sanan käänteet päivän tilaisuudessa olivat kuitenkin sen suuntaisia, että uskallamme varovasti nostaa toiveita, että vaikuttaminen alkaa tuottamaan pikkuhiljaa tulosta. Ei tämä hätäisen miehen hommaa ole koskaan ollutkaan!